Gmail har efterhånden været fremme i nogen år. Det startede som et alternativ til hotmail, og udmærkede sig ved - i modsætning til Hotmail - at have oceaner af plads. Man løb ikke, som med hotmail, konstant ind i, at ens mailbox var fuld, så man ikke kunne modtage emails.

Nu er gmail udviddet med adskillige nye funktioner. Bl.a. en rigtig god kalenderfunktion, 100% kompatibel med Outlook, så nu har vi alle i familien "konverteret" til gmail, og bruger det som primær email og som familiens "køleskabskalender".

Ud over masser af plads, udmærker gmail sig markant på nogle punkter. Her er de 6 som jeg finder vigtigst:

 1. Trådede emails.
  Dvs. email-konversationer, der spænder over flere emails frem og tilbage, vises kun som én email i gmail.
 2. Kalenderfunktion
  Som nævnt før, en kalenderfunktion, som tillader at man kan vise sin kalender til andre. Med variable rettigheder, forstås!
 3. Etiketter
  Brug af "etiketter" i steder for traditionelle "mapper". I stedet for at ordne sine emails i undermapper, sættes selvvalgte "etiketter" på.
 4. Bruge gmail til ikke-gmail-adresser
  Gmail har en bred vifte af opsætningsmuligheder til afsendelse og modtagelse af emails for andre emailadresser. Det er faktisk ret nemt at sætte sin gmail op til. Og det med fuld sikkerhed!
 5. Filtre
  Filtre i gmail modsvarer "Regler" i Outlook. Med filtre kan man, når man modtager en email vælge at få gjort forskellige ting automatisk. Fx. få tilføjet en bestemt etiket, for emails modtaget fra en bestemt person. Eller at videresende emails med et bestemt ord i emnet til en anden emailadresse.
 6. "Arkivet"
  Gmail opfordrer til, at man aldrig sletter emails, men "arkiverer" dem.  Dvs. marker dem, og klikker på "Arkiver"-knappen i stedet for "Slet"-knappen. Der gik lidt tid før jeg fandt ud af hvad det egentlig skete, når man arkiverede emails, for der er ingen "Arkiv-folder" eller "Arkiv etiket".Svaret er så enkelt, at det skriger til himlen. De fjernes simpelthen fra Indbakken, og kan nu findes under "Alle emails".
 7. Integration
  Bruger man gmail, har man samtidig nem adgang til de øvrige google produkter via links i topmenuen: Kalenderen som allerede nævnt; Picasa Webalbum; Google+ og Google Docs. Viften af relaterede produkter udvides hele tiden, og der lægges stor vægt på integrationen.

Se de følgende sider for en lidt mere uddybende beskrivelse. Jeg har med vilje undladt detaljerede forklaringer på hvordan man gør. For det første er gmail ganske intuitivt at sætte op, for det andet er i gmail ganske udmærkede vejledninger.